17-07-2023, Saat: 18:16
Plesk, web barındırma, sunucu yönetimi ve web sitesi yönetimi için popüler bir kontrol panelidir. CentOS 7 Minimal işletim sistemi üzerinde Plesk'i yüklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 1: Sunucuya SSH ile Bağlanma
Plesk'i yüklemek için CentOS 7 sunucusuna SSH ile bağlanmanız gerekmektedir. Bir SSH istemcisi kullanarak sunucuya kök (root) kullanıcısıyla bağlanın.
Adım 2: Gerekli Paketleri Güncelleme
İlk olarak, sunucunuzdaki paketleri güncellemeniz önerilir. Aşağıdaki komutları kullanarak CentOS 7 üzerinde güncelleme yapabilirsiniz:
```
yum update
```
Bu komut, sistemdeki tüm paketlerin en son sürümleriyle güncellenmesini sağlar.
Adım 3: Gerekli Bağımlılıkların Kurulumu
Plesk'i yüklemek için bazı bağımlılıkların kurulması gerekmektedir. Aşağıdaki komutları kullanarak bu bağımlılıkları yükleyebilirsiniz:
```
yum install wget perl
```
Bu komut, Wget aracını indirir ve Perl'i yükler.
Adım 4: Plesk Installer'ın İndirilmesi
Plesk Installer'ı indirmek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:
```
wget https://autoinstall.plesk.com/plesk-installer
chmod +x plesk-installer
```
Bu komutlar, Plesk Installer'ı indirir ve çalıştırılabilir hale getirir.
Adım 5: Plesk Installer'ın Çalıştırılması
Plesk Installer'ı çalıştırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
```
./plesk-installer
```
Bu komut, Plesk Installer'ı başlatır ve kurulum sürecini başlatır.
Adım 6: Plesk Kurulum Süreci
Plesk Installer başladığında, kurulum sürecini takip etmeniz gerekmektedir. Kurulum sırasında size çeşitli seçenekler sunulacaktır. Kurulum sırasında aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Dil seçimi: Kurulum dilini seçin.
- Lisans kabulü: Plesk lisans sözleşmesini kabul edin.
- Anahtar girişi: Eğer bir lisans anahtarınız varsa girin, aksi halde geçebilirsiniz.
- Ek bileşenler: İhtiyaçlarınıza göre isteğe bağlı ek bileşenleri seçin veya varsayılan ayarları kabul edin.
- Parola ayarları: Yönetici parolası ve diğer gereken bilgileri ayarlayın.
- Kurulum tipi: Tam kurulum veya özel kurulum seçeneklerinden birini seçin. Tam kurulum genellikle önerilen seçenektir.
- Kurulum başlatma: Kurulum sürecini başlatın ve tamamlanmasını bekleyin.
Adım 7: Plesk Yönetim Paneline Erişim
Kurulum tamamlandığında, Plesk yönetim paneline erişmek için bir tarayıcı kullanabilirsiniz. Tarayıcınızda aşağıdaki URL'yi ziyaret edin:
```
https://sunucu-ip-adresi:8443
```
"sunucu-ip-adresi" kısmını, Plesk'in yüklü olduğu CentOS 7 sunucusunun gerçek IP adresiyle değiştirin. Bu URL'yi kullanarak Plesk'e erişebilir ve yönetim paneline giriş yapabilirsiniz.
Artık Plesk'i CentOS 7 Minimal işletim sistemi üzerine başarıyla yüklediniz ve yönetim paneline erişebilirsiniz. Plesk, web barındırma ve sunucu yönetimi için birçok araç ve özelliği içerir, bu nedenle kullanımına başlamadan önce dokümantasyonu incelemeniz önerilir.
Adım 1: Sunucuya SSH ile Bağlanma
Plesk'i yüklemek için CentOS 7 sunucusuna SSH ile bağlanmanız gerekmektedir. Bir SSH istemcisi kullanarak sunucuya kök (root) kullanıcısıyla bağlanın.
Adım 2: Gerekli Paketleri Güncelleme
İlk olarak, sunucunuzdaki paketleri güncellemeniz önerilir. Aşağıdaki komutları kullanarak CentOS 7 üzerinde güncelleme yapabilirsiniz:
```
yum update
```
Bu komut, sistemdeki tüm paketlerin en son sürümleriyle güncellenmesini sağlar.
Adım 3: Gerekli Bağımlılıkların Kurulumu
Plesk'i yüklemek için bazı bağımlılıkların kurulması gerekmektedir. Aşağıdaki komutları kullanarak bu bağımlılıkları yükleyebilirsiniz:
```
yum install wget perl
```
Bu komut, Wget aracını indirir ve Perl'i yükler.
Adım 4: Plesk Installer'ın İndirilmesi
Plesk Installer'ı indirmek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:
```
wget https://autoinstall.plesk.com/plesk-installer
chmod +x plesk-installer
```
Bu komutlar, Plesk Installer'ı indirir ve çalıştırılabilir hale getirir.
Adım 5: Plesk Installer'ın Çalıştırılması
Plesk Installer'ı çalıştırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
```
./plesk-installer
```
Bu komut, Plesk Installer'ı başlatır ve kurulum sürecini başlatır.
Adım 6: Plesk Kurulum Süreci
Plesk Installer başladığında, kurulum sürecini takip etmeniz gerekmektedir. Kurulum sırasında size çeşitli seçenekler sunulacaktır. Kurulum sırasında aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Dil seçimi: Kurulum dilini seçin.
- Lisans kabulü: Plesk lisans sözleşmesini kabul edin.
- Anahtar girişi: Eğer bir lisans anahtarınız varsa girin, aksi halde geçebilirsiniz.
- Ek bileşenler: İhtiyaçlarınıza göre isteğe bağlı ek bileşenleri seçin veya varsayılan ayarları kabul edin.
- Parola ayarları: Yönetici parolası ve diğer gereken bilgileri ayarlayın.
- Kurulum tipi: Tam kurulum veya özel kurulum seçeneklerinden birini seçin. Tam kurulum genellikle önerilen seçenektir.
- Kurulum başlatma: Kurulum sürecini başlatın ve tamamlanmasını bekleyin.
Adım 7: Plesk Yönetim Paneline Erişim
Kurulum tamamlandığında, Plesk yönetim paneline erişmek için bir tarayıcı kullanabilirsiniz. Tarayıcınızda aşağıdaki URL'yi ziyaret edin:
```
https://sunucu-ip-adresi:8443
```
"sunucu-ip-adresi" kısmını, Plesk'in yüklü olduğu CentOS 7 sunucusunun gerçek IP adresiyle değiştirin. Bu URL'yi kullanarak Plesk'e erişebilir ve yönetim paneline giriş yapabilirsiniz.
Artık Plesk'i CentOS 7 Minimal işletim sistemi üzerine başarıyla yüklediniz ve yönetim paneline erişebilirsiniz. Plesk, web barındırma ve sunucu yönetimi için birçok araç ve özelliği içerir, bu nedenle kullanımına başlamadan önce dokümantasyonu incelemeniz önerilir.